На 11 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, възглави празничната света Литургия в бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. С него съслужиха архиерейският наместник на Бургаска духовна околия иконом Емилиян Михайлов, председателят на храма ставрофорен иконом Петър Василев, отци от околията, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов.

 Катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ е строен през 1897 – 1907 г. по планове на италианския архитект Рикардо Тоскани. Храмът е от типа трикорабна базилика. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, стенописвали и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София.[1]

 Митрополит Йоан поздрави всички именници, изтъквайки важността на незаменимия за славянските народи труд на двамата равноапостолни братя Кирил и Методий, както и на техните ученици.

 Цялата проповед на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/3424708104487009/.


[1] https://www.burgas.bg/bg/hramove/page/#post-10132.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре