С прискърбие съобщаваме, че след продължително боледуване се престави в Господа Негово Всеблагоговейнство протойерей Андрей Николов Иванов.

 Той е роден на 9 декември 1951 година в град Силистра. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон, а седмица по-късно – на 23 март 1975 г., е ръкоположен за свещеник. С духовното отличие „протойерей“ е отличен на 16 декември 1997 г.

Прочети още...

 Канцеларията на Варненска и Великопреславска митрополия, както и лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан известяват обществото, че в интернет пространството се разпространяват постове с видео, с което чрез изкуствен интелект е изградена лъжовна реклама за лекарствен продукт с образа на митрополит Йоан.

 Негово Високопреосвещенство категорично заявява, че не е рекламирал каквито и да е лекарствени продукти и не е използвал името на авторитетни лекари в реклами.

 Призоваваме обществото да не се доверява на подобен тип продукти, които могат да навредят сериозно на здравето ви!

 Негово Високопреосвещенство е предприел мерки за сезиране на отговорните държавни органи по случая.

 На 2 юни 2024 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан духовници от цялата епархия съслужиха празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. По време на богослужението Архиереят прочете молитви за благодатен успех в провеждането на избори на делегати за предстоящия Патриаршески избирателен събор.

 Митрополит Йоан произнесе проповед, в която наблегна на честваното евангелско събитие – беседата на Господ Иисус Христос със самарянката.

Прочети още...

 Празничното слово, с което започва списанието, е един богословски подтик за осмисляне на Възкресението Христово след Кръста, на който Христос утвърди праведния съд над греха и великата Си милост към нас, грешниците.

 Следващата статия е своеобразен призив да осъзнаем, че Възкресението Христово не е просто край на Неговия земен живот, а първа крачка към възкресението на целия свят.

Прочети още...

 На 11 май Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, възглави празничната света Литургия в бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. С него съслужиха архиерейският наместник на Бургаска духовна околия иконом Емилиян Михайлов, председателят на храма ставрофорен иконом Петър Василев, отци от околията, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов.

 Катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ е строен през 1897 – 1907 г. по планове на италианския архитект Рикардо Тоскани. Храмът е от типа трикорабна базилика. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия стъклопис на главния вход на катедралата са изобразени светите братя Кирил и Методий. Уникалните стенописи са дело на известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, стенописвали и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София.[1]

Прочети още...

         

 

Нагоре