Всечестни отци, скъпи представители на монашеството, обични в Господа братя и сестри – чеда на богохранимата Варненска и Великопреславска епархия,

В очакване на светлия празник на Рождеството по плът на Божия Син се обръщаме към всички вас с архипастирска обич и с послание за пълнота на радостта, за единство в любовта и във вярата, и в нашата неизменна християнска надежда.

Прочети още...

На 21 ноември Църквата чества празника Въведение Богородично. Отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители - Йоаким и Ана. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана - да стане майка на Богочовека – Господ Иисус Христос.

Прочети още...

 В многовековната история на родната ни Православна църква с духовна ревност към Господа са се потрудили редица бележити йерарси.

 Честити сме да отбележим, че през настоящата година се изпълват няколко годишнини свързани с историята на Варненската и Великопреславска епархия, която се е ръководила от вседостойни архиереи. Отбелязвайки 120 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Йосиф и 32 години от успението му, ние си спомняме неговите трудове по развитието, утвърждаването и благосъстоянието на поверения му диоцез и паство.

Прочети още...

 Живейте свободно, не бъдете християни на “задължението”. Истинският християнин не живее с “трябва”, живее свободно и с любов. Върши онова, което искаш, без да се чувстваш задължен.

 Да бъдеш задължен за нещо води до “трябва”, а това състояние те кара да се чувстваш зле и те поболява, като накрая се превръщаш в типичен християнин.

Прочети още...

 Повечето хора днес не са изпитвали радостта от жертвата за другия и не обичат труда. Разпространиха се мързелът, стремежът към уреждане на себе си и многото комфорт. Оскъдняха любочестието и жертвеността. Считат за постижение, когато успеят без труд да постигнат нещо, когато се уредят. Не се радват, когато не са уредени. А ако гледаха духовно на нещата, именно тогава щяха да се радват, защото им се дава възможност за борба.

Прочети още...

         

 

Нагоре